Hvad er angst?

Få et liv, hvor angsten ikke dominerer og hæmmer dig i hverdagen

Hvis du oplever angst, så er du ikke alene

Kender du den følelse, hvor maven knuger sig sammen, håndfladerne bliver svedige, hjertet hamrer løs, og du er nervøs for, hvad der mon sker nu?

Det lyder meget som angst.

Angst er en følelse, vi alle kender.

Gennem evolutionen har den hjulpet både mennesker og dyr med at overleve.

Den har holdt os væk fra trusler og farer gennem tiden.

Angsten kan variere fra en let uro i sindet til alvorlige angstanfald.

Og her er det interessante:

Næsten hver tredje af os oplever en tid i vores liv, hvor angsten bliver så dominerende, at vi ville kunne få en angstdiagnose. Hvis du føler dig overvældet af angst, er du altså ikke alene. Rigtig mange af os kender til det i løbet af vores liv.

Angst og relaterede problemer

Der er forskellige former for angst og tilknyttede problemer:

Typiske angstsymptomer du kan opleve

Tanker

  • Katastrofetanker
  • Selvkritiske tanker
  • “Hvad nu hvis”-tanker
  • Perfektionisme

Følelser

  • Angst
  • Frygt
  • Nervøsitet
  • Utryghed
  • Vrede
  • Irritation
  • Lavt selvværd

Krop

  • Hjertebanken
  • Sveden og rysten
  • Mundtørhed og kvalme
  • Uro i maven
  • Svimmelhed
  • Uvirkelighedsfølelse
  • Spiseforstyrrelser

Adfærd

  • Flugt
  • Spille død eller ‘fryse’
  • Spille sød
  • Kamp
  • Overspringshandlinger

Kan jeg komme af med min angst?

Selvom de fleste ønsker at slippe helt for angsten, er det vigtigt at forstå, at angst er en naturlig og hjælpsom følelse, der har været med til at sikre vores overlevelse gennem millioner af år.

Derfor kan vi ikke fuldstændigt slippe af med den.

Men den gode nyhed er, at vi kan lære at håndtere den, så den ikke hæmmer os i hverdagen.

Mange af os føler skam over vores angst, især fordi vi rationelt ved, at mange af de situationer, vi frygter, slet ikke er farlige.

For eksempel ved vi godt, at det ikke er farligt at holde oplæg på arbejdet eller træde ind i et indkøbscenter.

Men hvis vi lider af angst, kan  den ofte overmande os i disse situationer.

Det kan være en stor hjælp at lære at møde vores angst med forståelse, omsorg og mod.

Også det gradvist at udsætte sig selv for de situationer, hvor angsten prøver at holde os tilbage, kan være et skridt på vejen til et liv, hvor angsten ikke dominerer.

Hvordan jeg arbejder med angst

Forståelse af din angst

Først forsøger vi at afdække og forstå din angst. Vi dykker ned i de specifikke situationer, hvor du oplever angst eller undgår visse situationer.

Sammen undersøger vi, hvordan din angst er opstået og ser på dens sammenhæng med hjernens udvikling og dine personlige erfaringer.

Når vi forstår, hvor angsten kommer fra og hvorfor den opstår, så kan det ofte reducere selvkritik og hjælpe dig med at indse at det ikke er dit valg at have angst.

Øvelser til ro og tryghed

Jeg vil introducere dig for teknikker, der kan hjælpe dig med at finde ro og tryghed. For mange er disse øvelser nok til at håndtere angsten, da de fremmer en indre følelse af tryghed.

Du vil også lære øvelser, der hjælper dig med at udvikle en dybere omsorg for dig selv og finde styrke og mod til at håndtere angsten.

Vi vil også fokusere på at håndtere indre selvkritik, som ofte forstærker angsten.

Konkret arbejde med angst

Vi dykker ned i de specifikke situationer, hvor du oplever angst, ved hjælp af de teknikker, du er blevet introduceret for.

Sammen vil vi arbejde med eksponering, håndtere dine bekymringer med forståelse og omsorg og opbygge mod til at udfordre tidligere undgåede situationer.

Individuel tilgang

Det beskrevne forløb illustrerer nogle typiske faser i terapien, men det er vigtigt for mig at alle terapiforløb hos mig skræddersys til den enkelte. Hvert forløb er unikt, og vi vil sammen finde frem til, hvad der fungerer bedst for netop dig.

Tobias lærte at håndtere sin angst

For nogle år siden kom Tobias til mig, plaget af angst. Han lå vågen om natten med hovedet fuld af bekymringer. Tobias vidste ikke, hvorfor han havde det sådan, men han beskrev episoder hvor han blev svimmel, hyperventilerede, fik kvalme og følte at hjertet hamrede løs.

Sammen identificerede vi disse episoder som angstanfald.

Tobias var begyndt at undgå mange situationer, han før havde nydt. Han undgik så vidt muligt at handle ind, undgik sociale sammenkomster og valgte cyklen frem for offentlig transport.

Det blev klart for os, at Tobias frygtede at få et angstanfald i offentligheden – dels af skam, dels fordi han var usikker på, hvordan han skulle håndtere det blandt andre. Tobias var også rigtig hård ved sig selv. Han grublede over, hvorfor han ikke bare kunne stoppe sin angst og kritiserede sig selv for at han begyndte at undgå ting, han tidligere havde elsket. Han forstod jo, at der ikke var en reel trussel.

Sammen arbejdede vi på at forstå årsagen til hans angst, identificere de kritiske tanker han havde om sig selv, og hjælpe ham med at finde en mere støttende indre dialog.

Han lærte at berolige sig selv og gradvist udfordre sig selv i situationer han fandt skræmmende, i stedet for at kaste sig hovedkulds ud i dem.

Gennem de næste måneder lærte Tobias angsten bedre at kende, og han lærte hvordan han bedre kunne håndtere den.

Selvom der var perioder, hvor frustrationen over angsten blussede op, hjalp vi ham tilbage til en mere forstående tilgang til sine følelser.

Lær mere om compassion og angst

Hvis du gerne vil lære mere om, hvordan compassion kan hjælpe dig med at håndtere angsten og tage de første skridt i retningen af at håndtere din angst, så inviterer jeg dig til at deltage i mit minikursus. Det eneste det kræver er din e-mail. Kurset er færdig i januar 2024, og du modtager derfor ikke kurset med det samme.

Kurset indeholder:

  • En intro til compassion. Hvad er compassion og hvordan kan det hjælpe med at håndtere angst?
  • Konkrete redskaber til at begynde at håndtere angst ved at forstå de 3 følelsessystemer.
  • Beroligende aktiviteter til at skabe ro og mindske angst og selvkritiske tanker


Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev, som du til enhver tid kan framelde dig igen
.

Spørgsmål om angst

FAQ

Her er nogle af de spørgsmål, mine klienter har stillet mig gennem tiden. Måske sidder du med nogle af de samme selv? Tøv ikke med at tage kontakt til mig, hvis du ikke finder svar på netop det, som rør sig hos dig.

Hvad nu hvis jeg føler at angsten er min egen skyld?

Mange af os kæmper med skyldfølelse når vi har angst, især hvis vi føler, at vores reaktioner forværrer situationen. Det er vigtigt at huske på, at vi ikke selv har designet vores hjerne eller valgt de oplevelser, der har påvirket os. Angst kan ofte være en reaktion på oplevelser, vi ikke har haft kontrol over, og det er ikke et valg, vi bevidst træffer.

Spørgsmålet om skyld kan være komplekst. Selvom vi ikke selv har valgt vores biologi eller de oplevelser, der bidrager til vores angst, betyder det ikke nødvendigvis, at det er nogen andens skyld heller. Vi er i høj grad blevet formet af en vores biologi og miljø. Vi vælger fx heller ikke antallet af vores arme, eller hvordan vores krop fungerer.

Men selvom vi ikke kan ændre fortiden eller vores grundlæggende natur, har vi stadig et ansvar for at håndtere vores nuværende situation. Så mens angsten måske ikke er “vores skyld”, er det stadig vores ansvar at finde veje til at forstå og håndtere den.

Det er ikke ualmindeligt at finde det svært at acceptere venlighed og omsorg fra andre. Dette kan skyldes tidligere negative oplevelser eller en indre frygt for, hvad andres venlighed kan indebære. For eksempel kan nogle bekymre sig om, at andres venlighed kommer med skjulte forventninger, eller at accept af hjælp vil gøre dem sårbare over for kritik eller skuffelse.

Dette kan blive forstærket, hvis man tidligere har haft oplevelser, hvor venlige gerninger blev efterfulgt af smerte eller kritik. Hvis man for eksempel er blevet skældt ud efter at have modtaget en venlig gestus, kan hjernen forbinde venlighed med potentielle trusler.

Men dybt nede er mennesker biologisk programmeret til at søge og modtage omsorg. Det er afgørende for vores overlevelse og trivsel. Hvis du finder det svært at acceptere venlighed, er første skridt at anerkende og forstå disse følelser. Fra der kan man gradvist arbejde på at ændre sit perspektiv og lære at acceptere venlighed og omsorg på en sund og balanceret måde.

Når man oplever angst, kan det være en almindelig reaktion at tænke, at man ‘bare skal tage sig sammen’. Nogle gange har vi endda følt, at vi kunne gøre netop det. Men at tvinge sig selv gennem angst gør ikke nødvendigvis situationen lettere; faktisk kan det ofte forstærke den ubehagelige følelse.

🎉 Velkomststilbud! 🎉

Vi er så glade for at kunne byde dig velkommen til vores nye shop. Vi fejrer vores åbning med et super tilbud til alle vores nye kunder.

Brug koden: VELKOMMEN og få 20% på din første ordre!

🥳🎊🥂